Nattgäster

Det blev en snabbavrivning av köket idag eftersom Mats, Ida och Jennifer skulle komma ikväll. Nu har vi ätit god mat och ungarna har redan hunnit bada nere vid Skäret. Jag tänkte att dom skulle sova här men dom smet iväg till Eyvind och vill sova i bäddsoffan som vanligt. Och dom tänker sig väl att vara vaken lite längre där....

 





Svarten fick också pasta ikväll - kom direkt från skogen med spindelväv på nosen.








Plommon på framsidan




Mårbacka pelargon




Nu somnar man ovaggad.....

MTDn på grönbete

Här händer det saker! Så här såg det ut i eftermiddag. Allt gick bra förutom ett par "incidenter" som dom brukar skriva i tidningarna - ett päronträd fick känna på MTD-nosen och när den skulle backas ut så var den bara död. Men det är en klok MTD - den backar inte om man har klippdelen nere!

Skönt att klipparen är igång....nu är det bara jag som ska vänja mig vid maskinen. Man känner kraften under sig - men det som var läskigt när jag prövade förra året var när det LUTADE lite. Det kändes som om jag skulle åka av! Kanske det lutade 10 grader eller så.....









OCH GISSA VEM SOM VAR MED!? Men den bullrar lite för mycket för min smak, den där...




Här va´re stopp! 





Syrenen ska breddas - så j-ar om skotten klipps ner





Päronträdet: Phuuuu, det var på håret! Den stångade lite på mig!








 



Bilder

Nu har jag försökt att lägga in en svartvit Elvisbild från 1970, som ser ut som om jag knäppt den med den gamla Leican. Och försökt att lägga in en bild på en klivia/mönjelilja från www.dibis.se .
Nix. 
Det går inte. Så jag inser att man kan inte använda allt bildmaterial som finns på internet. 

Har också testat att ta foton ur tidningar. Senast en taliban med kpisten eller vad det var över axeln. (Dom ser GLADA ut!)

Dibis fotografier är verkligen intressanta. Jag letade Moheds sanatorium men hittade inget. Ska leta vidare. Däremot hittade jag Evert Ek, han som dansade "Döende svanen" för oss ungar på Väster.

Tja, då blir det som vanligt nån bild från trädgården på Skyttevägen.....



Så här har himlen ofta sett ut i sommar



Tävling - vem når längst över nosen med tungan? (Människor brukar ju tävla om vem som kan nå näsan med tungan....det är väl en av dom mer nyttiga sysslor dom kan hålla på med, förutom att servera mat till oss)


Tutti Frutti 56

Det här var den första låt med Elvis som jag hörde.

Sten hade EPn med till Mohed. Vi var på moster Evas rum i husets övre våning, där hade hon en radiogrammofon. Och så spelade han låten på grammofonen. Usch och fy! sa dom vuxna. Är det musik det där!!? 

Men jag höll på att svimma av salighet. Det här var nånting annat än Cacka Israelsson och Ove Törnqvist!

http://www.youtube.com/watch?v=ntaFFvlbX-A





Installation



Denna installation fanns i trädgården när jag kom hem efter en lite sur eftermiddag. Snyggt!



Stilstudie.


Det blir lite synd att plantera blommor och tvätta mattor på den fina "bordsskivan" men så blir det väl. Skönt med en arbetsyta! Sen ska klyven stå där - i källaren alltså. En helt annan arbetsställning än den jag haft i vinter, ohälsosamt krökt rygg.

Humöret steg alltså betydligt när jag kom hem. Håller på med att få ihop styrelse till Hoppet. Jag tycker så här: dom personer som gick ihop för att sparka hela den nuvarande styrelsen (17 st tror jag det var) måste nu ta ansvar för att föreningen får en ny styrelse. Jag försöker få fram en lista över vilka dom är. 
Det känns inte bra det här. Folk som inte kan samarbeta och inte kan styra sitt dåliga humör riskerar djurskyddets verksamhet. 
Kommer jag att tänka på Stenbacken? Ja. 

Det blev en lång dag......lite fuskade jag och sov väl nån halvtimme mitt på dan. Nu har jag fikat med hallon och grädde och känner mig nöjd med att sova igen. Det blir bra väder i morgon igen. 

Senaste nytt på lastpallsfronten är att jag gick in och pratade med den där killen på Marmaskogen som har pallar på gården. Fick ett telefonnummer till pensionär i Stugsund som samlar på pallar (eldar med dom) och säljer också.
 
Slutar dagen med några bilder från morgonen. Först vimpeln som hänger som en verklig snorfana, trasslar in sig i linan. Ser det inte ut att vara en knut längst ut också?
Nästa år blir det en korsvimpel. Kanske en flagga nån gång? Men då måste man nog måla stången först, för skams skull. 






Höstsyrenen blommar snart




Paradisäpple på icke planterat träd




Klematis 




Hejdå - syns i morgon!

  

Uppe med tuppen!



Steg upp vid 6-tiden =) och hann med daggen i lupinbladen!

Här kommer bildbevis, för det behövs väl för dom som känner mig som morgontrött.





Morgondagg på pallen och sol från öster....


Så tog jag ut kameran förstås, och gick runt säkert i en timme - det blev blommor och katter förstås, men också lite annat.








Viol - ros Therese Bugnet (Rugosa) - flox




Morgonpigg Tiger




Morran spanar på fåglar
























Hallon på Skyttevägen - än finns dom men dom behöver vård






I tidningarna läser man att äppelskörden blir dålig i år. Inte i Marma i alla fall...kan det vara bina?





Chez Danne




Honungsrosen

"Tillbaka till verkligheten" - Golfen står och väntar på uppmärksamhet. Den skäms över sina gamla parkeringstillstånd på framrutan, ett tydligt tecken på att vara försummad.






Ingen dålig start på dagen. Att jag vaknade beror inte på hög moral utan på att jag hade nackspärr som gjorde så ont så att jag till slut var klarvaken. 

Det blir en solig dag. Tack för det!

 

ELVIS - Heartbreak Hotel live 56

Den andra versionen av O store Gud fungerar nu (se nedan)!
Jag blev så inspirerad så jag lägger in en favorit från den första tiden, Heartbreak Hotel 56

http://www.youtube.com/watch?v=_1Qo1eaWF8c




Vilken trött dag

Både Strimma och jag har varit ur slag idag, sovit på varsin säng på eftermiddan. Men vi har ju pension båda två så vad gör det om hundra år? Gräset växer ändå.... och blommorna. 
Innan veckan är slut ska vi ha fått igång åkklipparen hoppas jag. Gräset utefter gärdesgården är högt och tjockt nu. Kollat vädret på nyheterna - så här blir det, säjer dom:



Dags att damma... 



Vaknade i alla fall så att vi hann köpa plantjord i Bergvik, 400 kg! Och Eyvind hade med sig två fina bockar som han gjort, dom ska bära upp vedklyven i källaren i vinter. 



 

Segos hus i motljus....avskavd flaggstång.... 


Tog in ett par rosor från Ockelbobuskarna, nån slags ädelros som jag glömt namnet på. Fin är den!




Tog ett närbildsfoto på ölandstoken. Nånting att titta på i vinter. 




Ja och sen blev det hallon och grädde framför TVn. Är det nån som är intresserad av gamla jänkare? Lokalnyheterna visade bilder från cruising i Rättvik, eftersom jag hade kameran inom räckhåll så plåtade jag lite....



 



Och sen Elvis från Hudik i en trailer - sjöng "In the ghetto" i Allsång på Skansen senare på kvällen. Sämre har jag hört.




Så hoppas vi på en mindre trött dag imorgon!



  

Nerför floden

Plura och inte minst Carla från 1988:

http://www.youtube.com/watch?v=8gkyuxhhn8o&feature=related


Det är mulet idag igen. Snart ska jag titta till bina. Sen blir det inköp av mer plantjord till träden som ska planteras. Och jag ska kolla dom där lastpallarna på Marmaskogen. 


Måste ta med den andra vedlåren också....samt Lee jeansjacka, Fjällräven och den gula Luhtajackan... 




Dom här brädväggarna i hallen och längs trappan till övervåningen skulle bli skapligt snygga om dom målades. Men det är vinterjobb. Tänker mycket på tapeter också. Hittat en fin till sovrummet (men det kommer nya mönster hela tiden). Till kaminrummet finns det en tapet kvar som är väldigt fin, den köpte vi redan i början på 80-talet, eventuellt får man sätta upp en panel för att den ska räcka till. Men panel har jag tänkt på ändå, det passar nog i det rummet. Slät panel.




Jag för min del, jag tycker att träden är bättre så här - inte i vedlårar


  

Äntligen lite sol igen

Regn regn regn, men idag har det varit ljust, varmt och soligt. Så jag tog kameran och gick runt lite...vinbärsbusken har mycket bär i år, det verkar vara ett blom- och bärår. Det blir till exempel väldigt mycket äpplen i år, även på träd som jag inte sett ett äpple på tidigare. Bina kanske gör sitt till....




Kolla vad tagetes är fint....dom som jag fick av Tord har inte börjat blomma än.

 


Den gamla ölandstoken är verkligen praktfull. Här ser man inte hur enormt risig den är. Till våren - tidigt - ska jag beskära den.




Gjorde ett ryck och fyllde dom två vedlårarna i hallen.



Skräpigt men härligt! Man får väl sopa!



Gissa vem som var med och rallade ved??!



Hörrö matte, nu har du skrämt bort varenda mus här!! Jag har ALLTID träffat möss här - innan du kom!

Men jag får väl vara nöjd ändå, hon har äntligen klippt fram kattbrädan. Där vill jag sitta när den jättestora Svarten kommer för att få mat.




Det fina vädret höll i sig så det blev en runda till med kameran i kvällssol.

 



Och gissa vem som gick med på rundan?



Är det nåt spännande på gång?





Nä men GÄÄÄÄSP va tråkigt! Blommor igen....





Jag kollar neråt åkern istället, där är det nog mer fart.




Vinbär och den där vita klockan i massor.
Dom säjer att det ska bli regn imorgon.....





HÖSTEN kommer med stormsteg

Hallona är mogna. Då kommer hösten. Har plockat in hallon för att ha till filen imorgon och varför inte ikväll. Och den sena rosen blommar. Det går utför alltså....





Tog mig äntligen upp till bikuporna. Nu börjar ytterligare en kupa att "svämma över" i flustret. Jag lyfte av locken och det bara kryllade av bin där under. Locken måste tillbaka före regnet på tisdag. 
Nu gäller det att ta reda på vad jag ska göra. Får en känsla av att det är för mycket bin i kuporna och att dom ska byggas på. Men jag vet inte. Läsa först och fråga biodlarna sen. 



Katterna höll sig på avstånd....




Att använda självutlösaren får jag lära mig sen. 


Efter bisvängen och hallonplockningen blev det stugvärmen. Det är rått i huset av allt regnande så kaminen har fått lite av den nya veden. Brinner bra. Och så blir det TV-kvällar igen....på måndag börjar till exempel "Upp till kamp" av Birro. Kunskapskanalen är ofta bra, ikväll handlade det tydligen om zonterapi. 







Bäst att börja med sundare nattvanor om man ska orka allt nu. Bina, veden, källaren, fönstren. Och allt i trädgården!
Knäna och ryggen är i alla fall bättre - har minskat 2 kg i vikt på en månad, det är inte helt fel! Och god mat äter jag. 

Nu ska jag ta keso och hallon, gott!
Natti. 





 

 

Mera Gud - "Minns du sången?"

Jag höll på att leta ihjäl mig efter Målle Lindberg. Här kommer han, men först Jag är främling.


http://www.youtube.com/watch?v=LKbW43NC3sM&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=HC-10t6YNR4




Tvillingarna på Stenbacken



How great thou art (O store Gud)


http://www.youtube.com/watch?v=NfOvJiyeLIo&feature=related

Den här versionen kommer jag att försöka få fram om det så ska ta tio år. Just nu går det inte att lägga in den. Det är en liveupptagning där han sjunger väldigt bra, en aning nedtonat. Vem? - Elvis så klart!

Försöker med ytterligare en version:

http://www.youtube.com/watch?v=ifvTvHpnfcY&feature=related





Ecce Homo - se människan, se mannen (lat.)

Målad av Corregio ungefär 1525-1530






Elvis in the early morning rain


År 1973

http://www.youtube.com/watch?v=IntVppoiP4A&feature=related


År 1971? 1977? 

http://www.youtube.com/watch?v=jmR3XCQTOwc&feature=related


Oklart när....

http://www.youtube.com/watch?v=E5cHZmCGOcs&feature=related  (krånglar)


Mot slutet.... men rösten kvar, sanna mina ord

http://www.youtube.com/watch?v=OJVwQxwHbEQ&feature=related





Är det nå särskilt bra det där...?

Surabaya Johnny - för 21 år sen!

Live Cirkus Broadway 1988 sändes i TV och den här låten tyckte vi då var en riktig höjdare. Den håller än....Pugh och Thåström:

http://www.youtube.com/watch?v=lyzTA3-P8Qk

Försökte att söka på "Skeppsklockan klämtar" (?) med Plura, som inte fanns, men hittade Cornelis ur nåt program:

http://www.youtube.se/watch?v=Y5R7sqPtArw

Slutligen (jag kanske behöver leva lite också, hämta elgrejor från Clas Ohlson i Bergvik till exempel) - Plura och brorsan Carla i en låt - den lägger jag in enbart för att få se och höra Carla! Han är en mycket bra gitarrist. Jösses när dom spelade på Strömmingsleken! Om jag minns rätt så var Alexandra med oss dit då (hur bra var det för hennes öron?).

http://www.youtube.se/watch?v=h9T76IkuEbQ



Carla å Carla - jag då??! Jag kan också rocka (ärligt talat - det var nåt flygfä som skulle dö)

Det blåser en storm över Jorm

Igår fick jag ett SMS från Alexandra, som är med Fredrik o familj i Kolåsen - på "baksidan" av Åreskutan tror jag:

" Det blåser en storm över Jorm, över Jorm. Minns du den biten? Det är lätt att tänka på dunderklumpen här i fjällen :) "


Jo du Alexandra, Eyvind säjer att han sett Dunderklumpen 1000 gånger. Du tittade på den gång på gång....så du har ett spår i hjärnan med den där Jormlåten.
Den finns nu på DVD, jag ska skaffa den senast till Eyvinds födelsedag.

En annan favoritlåt i filmen är "Farväl", där den där token i strumpan sjunger...

Nu lägger jag in båda låtarna. Dom andra finns också på Youtupe, t ex "Pängar"..........

http://www.youtube.com/watch?v=9imKpfVX3s0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=MIUbWsFXqJk&feature=related

(Den här länken krånglar. Jag får jobba med den lite senare.....)


Och så en länk till turistinformation om Åre på sommaren

http://www.are360.se/sv.aspx




Foto: Alexandra

"Oväntat besök" - inte Gevalia men Classic

Mats och Ida kom på kvällskvisten. Ida har varit i Småland. Hon har också en blogg: www.pido.bloggsida.se. Här tittar dom på min blogg.


Kolla in den fina slipsen!



Tänk att jag fick ner ett av träden i jorden igår! Det är stenigt där vid "stenpartiet", hoppas att trädet etablerar sig där i alla fall. Idag ska det andra ner. Strimma var med ute förstås. Hon är med överallt. Jag fick i alla fall godkänt igår....




Mats berättade att han mer och mer kommer in i växt/planteringsjobb, det är Rickard Roos som tycker att det ska vara så. "Rätt man på rätt plats" brukar man säja. Tur! tänkte jag skriva, men det handlar väl snarare om att visa vad man kan. -

Nu kommer jag ihåg morfars trädgårdsland i Mohed. Det fanns ett växthus också, möjligen hörde det till sanatoriet. Man gick en bit hemifrån och bortåt "barnhemmet" tror jag. - Ska förresten kolla på internet om det finns något om Moheds sanatorium.

Strimma är som hackspetten på julafton - dyker upp överallt och ser ibland helt galen ut







Måns och Tiger möts på infarten


Hej kompis!




Vem kan säja vad den här blomman heter? Den sprider sig snabbt och blommar över snabbt, ingen snittblomma precis.
 


Det här är en pelargon i alla fall.....


 




Nu vet jag att rådjur tycker om astrar. Den där fina geten (rådjurshona) som går här ibland har knipsat av asterplantorna nere vid plommonträdet. Tydligen tycker hon inte om dahlior i alla fall, den har klarat sig.


Glömde att berätta om en fågel som jag såg nere vid ån när jag fotade där.... en svart-och-vit fågel på långa ben och med en lång knallröd näbb! Storlek som en liten mås ungefär. Otroligt snygg! Den knallade omkring på gräsmattan vid huset. Det blev som med steglitsen som jag såg förra vintern - jag tänkte att det måste vara en rymling från nåt zoo.

Sen har jag kollat på nätet, sökte på "vadare" - det var en STRANDSKATA




Här kommer en annan snygg fågel - DUBBELBECKASIN - men nån sån har jag aldrig sett....



Och så min favorit TOFSMESEN



I vinter (Gud bevare oss) ska jag försöka fotografera fåglar. Men då behöver man ett annat objektiv kanske? Tänk om det kommer en steglits igen!  



Going down - Totta på sin peak 1985

http:/www.youtube.com/watch?v=T9CUuatwztw

Jag smäller av!
Hittade Tottas höjdare vid gala 1985.

Har jag inte sagt det - det var roligare förr!

Men - det är krångligt att skriva in hela URL, kanske det finns ett enklare sätt? Jag får fråga Alex när hon kommer hem - alternativt experimentera mig fram. Men träden ska ner i jorden nu....lite uppehåll i regnandet så jag går ut.

"Ska bara" hitta en bra bild på Totta och lägga in den. Sen till trädgården! Alla katterna ligger inne och sover.




Länktest

http://www.youtube.com/watch?v=61IPxh6oZRI

Kan det vara så att jag lyckats lägga in en länk???

I så fall är det Marie Bergman Band 1982 i Borgholm. Vilket sväng.


"Inte ger man fan i politiken"

http://www.ur.se/Vuxen/Radio/Pop-och-politik/

Låten finns på YouTube. Hur länkar man in det? 
http://www.youtube.com/watch?v=61IPxh6oZRI

Försöker att lägga in en länk till ovanstående program från UR i P4, som sändes idag 25 juli. Jag håller på tills jag lyckas. Det handlade denna gång om Hemmafrun med bl a Marie Bergman. Vi har nog LPn (long playing betyder det, för er som inte vet! - här har vi 70-tal...). Den mest kända låten hette "Inte ger man fan i politiken". 
Det var roligare förr! 

Ska trixa in en bild av Marie Bergman också. Det gick ju bra - en "snäll" bild.





Strimma förbjöd mig igår att blogga mer innan jag planterat träden. Vilken tur jag hade att det började regna så fort jag skulle gå ut.... Svarten kom och åt på bron i regnet, jag fotograferade genom den tämligen smutsiga glasrutan.
 



Till stan en sväng, på hemvägen tog jag lite bilder kring ån, det var vid 19.30-tiden. Småtråkiga foton men jag lägger in några i alla fall. På det första ligger fokus på rallarrosen i förgrunden. Snyggt?



























Till Coop för att kolla om det fanns nån bra
syl för jag har tappat bort Eyvinds.... (det FÖRSTÅR jag, hör jag Strimma säja - i den här röran!!). Den kommer väl fram men två sylar är bättre än en, tänkte jag.


No syl på Coop. En massa skruvmejslar, men inte en syl. Dessutom har dom mest märket ja vad heter det KERREN? Jag ska ha en Bosch med kvadratisk spets. 

Osäkert om man får fotografera fritt överallt, t ex i affärer? Killen i orange kläder - som jag handlat av många gånger - kollade in mig lite men sa ingenting. 





 
 


 



Vilka läckra grejor! 


Köpte grillad kyckling istället och åkte hem. 

Tog ut målningen av Ida och fotograferade den.



Vilka färger! Motivet betyder väl att även ur skit kan det växa nånting fint? Dom där två som står där skäller väl på varandra, eller hur Ida?


Som vanligt fanns det en katt med i bilden. Findus satt nedanför på bron. Jag tog en närbild - vilka färger han har, han också! Lite rött i det bruna.

Snygg Findus! skulle Strimma säja. Snygg för att vara så gammal. 



 

 




 


Slöa katter och så jag som är klok och renlig

Hej igen!
Jag kan väl sköta ruljansen den här gången också, men sen får matte göra sånt här själv!
I natt sov jag inne (jag är väl inte dum), det gjorde Tiger också. Men dom här två, dom var ute hela natten och det har spöregnat! Matte har myggfönster i sovrummet så man har hört hur det har öst ner hela natten.




Zzzzzzzzzzzz (Måns)



Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz (Morran)


Men jag, jag är klokare än så. Vilar lite, det gör jag, men jag har ork kvar att sköta hygienen också (har dom tvättat sig sen dom kom in dom där två, ejenkligen??)






Tassarna.....öronen.....




...och så tar vi snorkråkan också.....KLART!



Om jag ska vara ärlig så tycker jag att matte är lite slö också. Inte för att jag bryr mig - men BORDE inte dom där träden planteras??? Nu har hon flyttat dom och vattnat dom och tittat på dom halva sommaren - ska vi katter behöva gräva åt´na?!

Och hur det ser ut i huset, det vill jag inte ens visa. Ja i salongen är det fint, därför brukar särskilt jag och Tiger ränna efter dit upp när hon vill slöa i skinnsoffan - det är så rogivande där, nästan inget damm, inte en massa grejor överallt och böckerna ligger snyggt i dom där lådorna som är så bra att vässa klorna på.

Men lite ska ni få se, bara för att hon prompt vill visa Stenbackengrejor. Så här kommer ett slags skåp i teak, det lär vara ett TV-skåp från artonhundrakallt, det hittade hon på Stenbackens loppis. En möbel till!!! tänkte jag. Nu har hon flyttat på det en gång i alla fall. Vi får se hur det avlöper. Vad ska hon ha i det där? Kattmat hoppas jag.



Jag bad om en lite mindre bild på det här (rodnar). Ser ni till vänster - kassar med papper! Tiger hade ett elände med att få tag i musen som han burit in i sovrummet, den gömde sig bland allt det där. Sen sopade matte upp den på skyffel och gick ut i skogen med den! Hon tyckte att den var gullig. Suck. Men det är en annan historia.... 


Här är en BLOMMA igen. Hon fick den när hon slutade på Stenbacken. Det var bra, tycker jag - ja inte blomman men att hon slutade - nu kan man gå ut och in som man vill och få mat direkt när man är hungrig. Var ska servicepersonal vara om inte PÅ PLATS?



Oooops, det kom med en hundj-el. Men den är av gips som tur är. Från loppis den också.

Hejdå! Jag har sagt till på skarpen nu, att matte inte får sitta vid datorn igen förrän hon har planterat dom två träden som heter ROSENHAGTORN. Som sagt - jag bryr mig inte, å andra sidan är det bra ju mer man har att klättra i.














VÄLDIGT SNYGG!

Hej! Matte håller bara på med den där svarta mojängen hela tiden.... jag hänger efter för att kolla om det blir nån god mat eller om man får sova i salongen eller nåt.

Hon smäller av nåt ljus i ögonen på en hela tiden också. Fattar hon inte hur IRRITERANDE det är!? Men det får gå - hon är ju en bra matte i alla fall - på andra sätt.



Är jag inte VÄLDIGT SNYGG så säj!



Hon håller alltid på med blommor, vare sig vi är ute eller inne. VAD är det som är så märkvärdigt med blommor? Nu har hon blixtrat på dom också..... den där skära som bara står i vägen när man ska titta ut genom fönstret (på andra snygga katter).





Och sen på elden - eld gillar jag INTE - varför blixtrar hon ljus på det som redan är ljust? När jag tittade på henne så sa hon att hon TRÄNAR PÅ NÄRBILDER. ?????




Hon borde träna på att åka till Bergvik och köpa kattmat istället! Det är vad jag tycker.



Här kan ni se mig lite i profil. Blank päls va? Och med dom öronen hör jag bra! 
 
Nu börjar hon klä på sig, det blir nog mat ikväll också. Hurra!



Ja se motorer.....

Vi fick besök från Östanbo igår - dom som förra sommaren såg till att det kom en åkklippare till Marma. Bäst att åka och kolla vad dom håller på med, tänkte väl Tord - man ser ju tydligt på bloggen (rök) vad det är för fel!!!






Men i Marma var det en annan motor som för tillfället tagit över uppmärksamheten.... nämligen Volvons motor.



Hmmmm.....



Findus spanar över axeln - "vad håller dom på med...egentigen? verkar tråkigt i alla fall....."




Under tiden dom viktiga motorfrågorna reddes ut gick vi andra runt och kollade växtligheten.





Hej hunden! Titta in i kameran nu då!



Vilken bil är snyggast? Klipp gräset, Eyvind! Stackars ölandstok....




Praktlysing och massor av körsbär på skuggmorellen




Mera "spenat"...




Nä nu vill vi åka hem! Hejdå!
  

                                                                                                          


Alirs öga och Hällmyra

Efter mötet med valberedaren på biblioteket (vi har en bra idé om ordförande till Hoppet) skaffade jag nånting att äta och åkte till Hällmyra. Bra väder för fotografering från Alir.

Söderhamn har ett väldigt fint bibliotek. Från övervåningen ser man ut över hela lokalen.





Passade på att gå med mobilen till Elektronikservice - tredje gången den krånglar! Knapparna fungerar inte alls bra, imorse kunde jag nästan inte öppna den. Det blir reklamation. Den här modellen - Sony Ericsson Walkman - har krånglat mycket, sa dom. Undrar vad jag får istället? 
Ja, sen gick jag till Hemköp.




Hällmyra var det ganska mycket folk och som vanligt stod Sören och pratade med nån - eller om nån pratade med Sören; folk är väldigt pratsjuka på det där stället. Social samvaro kallas det också. Sörens häst syns i förgrunden.




Sen frågade jag honom om han ville vara min livvakt när jag skulle till Alir.... hade ingen lust att gå ensam med tanke på bärplockarhistorierna, och särskilt inte med en kamera. Bedrövligt att man ska behöva tänka så. Jag har aldrig varit orolig över att gå i dom där spåren ensam, det är ju tyst och skönt. Jag har ju dragit iväg på 5 kmspåret utan att blinka. Där uppe finns det förresten väldigt fin rullstensås. Den vill jag fotografera nån gång!

Vi drog iväg. Det finns planer på att arrangera skid-SM i Söderhamn med spår över Alir. Hoppas det blir av!




Man ser ut till havet från Alir




Hemåt på fint spår (med stenbumlingar som ska bort)




Hällmyra med teknikbacken i förgrunden




BMW......kolla, Fredrik!




.......och slutligen har vi lite Hedenhös






Tack och hejdå Sören!

Findus 9 år vill avrunda idag. Visst är han en fin gräddnos?!



Jag VET att du har gobönor nånstans....!



 




 

Fortsättning bildgalleri

Tur att man inte måste jobba! Det är ju SKITAKUL det här, som Ida skulle ha sagt. Det tar tid med fotona, men nu har jag skaplig rutin på det. Förminskar allt så att det inte tar så lång tid att överföra.


Några bilder från lägenheten på Baggargatan inklusive målningar



Till höger om bokyllan hänger en tavla som varit med på Liljevalchs vårsalong på 90-talet. En elev till mig har målat den.



 


Till höger om mormors spegelbyrå en målning av Mats - Frida Kahlo i snölandskap. Till vänster en akvarell från mormor o morfar. 




På väggen en målning av Mats - folk brukar baxna när dom ser den! Jag fick den när jag fyllde 50 år.
Jag har nog en bättre bild av den - lägger in den om den dyker upp nånstans i cyberrymden


Den 2 maj 2009 hade vi tur med vädret. Mats fyllde alltså 45 år, vi firade på Stenbacken. Växthuset var på gång. Fredrik hade mer hår. 





Den 16 maj var det lika fint - Ida fyllde 12 år. Växthusprojektet hade kommit längre.

  





Nej nu räcker det för ikväll. Avslutar med en praktbild på KIRSKÅL - egentligen Flammentanzros -  på Diskusvägen. Numer är det rensat där (komposten).

 



I morgon ska jag träffa den andra valberedaren inför djurskyddets extra stämma, vi ska sätta ihop en ny styrelse. Tar med kameran, tar lite bilder inne på bibblan och lite centrumbilder. Om det blir fint väder går jag nog upp på Alir också. Om man skulle ta och gå upp i Oskarsborg och fotografera? Det blir väl bara som vykort, men kul ändå. Beror på om himlen är snygg... ska kolla öppettiderna. På torsdag blir det kanske Trivselkväll med Mats o Palm. Kameran med förstås. 

Vilket väder ikväll - regn i luften, blåser, mörkt. Föraning om höst! 
Jag går nog upp och kurar en stund i salongen. Räknar sen in katterna, hoppas att det blir fyra, och kojar.   

Besök från Tekniska kontoret

Mats fick lite tid över och kom och hälsade på i köket, där det pågick tillagning av biff med lök. Här kommer lite bilder, särskilt för mormors skull, så kan hon säja som hon brukar: Vad gullig han är!!!







För den som inte vet - små bilder klickar man på.

 


Här kommer en PANGBILD



Bäst att backa - liten vändplan här.....

















HEJDÅ!!........nu kan man äntligen få mat på det här stället.

Första stadiet med kameran

Tänk att jag inte kommit längre än till sid 2 i handboken för kameran....det är som det brukar vara, med andra ord. Man har för mycket på gång.
Om man tittar på Alex blogg så finns där svartvita bilder och närbilder och "trestegsbilder". Jag ska också lära mig. 
Lägger tills vidare in lite mer av senaste skörden; det är bin, klippare, blommor och katter.

 

Hm, här valde jag största bildformatet på bloggen. Hur ser det ut på bloggsidan?
 Nej det blir ju inte bra. Jag väljer ett annat format för nästa bild. 

 



Några av blommorna får bo i uthuset när slagregnet ska komma....




Måns poserar. Han har blivit biten vid svansroten så det är lite demolerat där:




Upphör aldrig att imponeras av Segos trädgård:




Ja och här kommer Sego själv....:




Sören kommer ut ur djungeln:




Här tycker dom i alla fall att det är lite roligt!:




Om man verkligen grunnar så kanske man kommer på vad det är för fel...?




Nu får det vara nog, nu går vi in och äter!




SLUT!











 

Livet på landet

Händelserik dag. Men först lite lugna bilder - gula rosor på framsidan och spetsgardin i uthuset.





Sören hade bestämt sig, nu skulle träden över bikupan ner. Så han tog sågen och gick dit helt enkelt. Ett stick fick han av ett bi som kom in under hjälmen. Svärmen som sitter på en kupa intill höll sig lugn. Den måste jag undersöka. Hittade tyvärr inte alla delar till skyddskläderna ikväll, nytt försök i morgon.





Ja det ser hemskt ut, men än har dom inte satt sig i Segos skorsten i alla fall....

Sen kom Eyvind och tog ut åkgräsklipparen. Hemskt det också, osade fruktansvärt, det visade sig att bensinen praktiskt taget var slut. Men sen påstod dom att motorn inte "gick rent" - tändstiftet? Mycket funderande. 








Sören 62 år idag


Efter en lång dag gick jag upp till "salongen" och kopplade av med fika, det brukar jag göra på kvällarna. Där är städat och lugnt, just nu rosa pelargoner i fönstret. Tiger lägger beslag på den nya mattan från Jysk. 




Nä nu tycker jag att vi går och lägger oss!





 

Vart tog dom vägen?

Alex har inte skrivit på sin blogg på några dagar nu. Vart tog hon vägen? Sitter och deppar och tittar på den upplyftande målningen  av Mats? Den har hon ju på väggen nu.
När han hade den här perioden (döskallar) så sa hans mormor: "Kan du inte måla TREVLIGA saker istället, blommor och sånt?!"





Här kommer ett par "trevliga tavlor" som han målat på senare tid:



Katter och blommor, ja se det är livet det!

Ska fotografera målningen som Ida gjort och som jag har fått (köpa), den ska ha någon upphängningsanordning, nu står den och väntar på det. Det är dags att Ida kommer hit på semester, tycker jag. Just nu regnar det, men det blir väl bättre väder! Båten ligger i sjön och väntar. Och Alex och jag har sagt att vi ska bjuda med Ida på "tut-bingo" i Mohed.
Jag var med en gång med Alex o Fredrik, då vann hon lite pengar. Kul och spännande var det, och go varmkorv. Vi var där i Fredriks bil. Vrålsnygg, vrålstark. Men AJ RYGGEN när jag skulle i och ur den, från baksätet.

Det är nästan "kaminväder" nu, det kommer att bli rått i huset. Då får jag elda, min tredje hobby efter katter och blommor.
Tog igår in lite av den nya veden och travade i vedlåren som Sören gjort. Ikväll ska jag testa i kaminen om den är torr.
 
Det SPÖREGNAR nu. I nyheterna säjer dom att 22-åringen som har svininfluensa har blivit ännu sämre. Är dom säkra på diagnosen? Hur blir det med vaccineringar? 
- Nej det här ger inget bröd, bäst att göra nån nytta.  


Regnet har kommit




Både veden och kapen har fått regnkläder, bild kommer senare för kameran är med på allt. Ovan syns honungsrosen före regnets ankomst.

Flyttar foton till Mina dokument, men sen går det inte att byta namn - eller rättare sagt så kan inte jag byta namn på dom i alla fall. Men nu ska jag lägga ut några av bilderna i alla fall.
 










I mitten den blommande doftschersminen, om det nu stavas så, den är otroligt fin och doftar verkligen. Längst ner bild på förödelsen i nedre delen av trädgården, men neråt Sego är det ordning. Kolla hallonhäcken! Planerar att slå alltihop med lie när regnet har upphört. Och så ska potatisen täckas mer. Ska bli roligt att se en potatisskörd här, vad hette sorten, Maria?
 
Från växter till djur: Såg på TV att en bonde i Laholm hotade med att föda upp grisar på samma sätt som dom gör i Danmark, dvs på ett bedrövligt sätt (djurplågeri).
Anledningen var att kommun och landsting köper det billiga fläsket från Danmark och Tyskland. Han menade att dom borde följa dom svenska djurskyddslagarna. Helt rätt, vad är det för idioti att först ha bra djurskydd och sen dra undan möjligheterna för svenska bönder att producera och sälja? 
Väldigt bra påpekande. Hur är det i Söderhamns kommun? Lagen om offentlig upphandling är verkligen inriktad mest på ekonomi. Diskussionen om upphandling av närproducerat har pågått länge i Söderhamns kommunfullmäktige. Det är väl lika på fler ställen antar jag. 

Och så till djuret Svarten. Här kommer ett foto som jag kommer att sätta ut på Djurskyddets hemsida med en efterlysning av ägaren. Ska kopiera på papper också och sätta upp anslag runt Marma. Jag vill inte att han ska bo ute i vinter och det går inte att ta in honom här, det går inte med dom andra katterna. Dom är rädda för honom. - Nu har han nyss fått ett lass mat och kaffegrädde/vatten här ute igen. Han ser ut att må bra. 





Och här kommer en fin hund, som troligen inte behöver sova ute om nätterna.... dvärgschnauzer tror jag visst.



Mjau, vov och godnatt.


 







   

Nu kan jag rotera bilder

Morran låg på strykbrädan med huvudet hängande neråt. Datorn lade in henne med huvud uppåt (smart). Nu har jag roterat fotot och lägger in det:




Så ska det va´ !

Utbildning på hur man arbetar i program

Det här är en kopia av fotot på Svarten. Jag vet inte hur man gör sånt och annat på datorn. Kurs på Bilda?

Här kommer ett test på att lägga in kopierad och förminskad bild från mina dokument.



Det lyckades.

Nu ska jag centrera enbart bilden.

Det lyckades den här gången!

Trägen vinner

Det verkar som att jag lyckas föra över fotona från Adobeprogrammet. Söker via utforskaren (lägger in beteckningen, t ex IMG_0010.jpg) - arkiv - skicka till - mina dokument.

Nu ska jag testa här om jag hittar dom tre foton som jag hittills "räddat".










Ja!!!
Överst ett foto när Alex lärt mig det där om fokuspunkter. Fokus ligger på henne trots att hon är till höger på bilden.
Sen kommer Svarten.
Och så Morran, bilden ska egentligen vridas ett kvarts varv för hon låg på strykbrädan och hängde med huvudet nedanför.

Jaha, då får jag göra så här med alla foton jag hittills tagit med Canon. Sen får Alex lära mig.



Ett rent helvete




En stor del av gräsmattan är klippt, så det gick ju bra, men sen vidtog experimentet att lägga in bilder från nya kameran till datorn och vidare att komma åt bilderna för att till exempel lägga in dom i bloggen.

Dom första fotona blev av misstag inlagda i ett gammal Adobeprogram, nu kommer jag inte åt dom mer än att bara titta på dom. Det borde gå att lägga dom på annan plats och sen komma åt dom på vanlig väg. Återstår att se. Men fruktansvärt irriterad blir man när det inte fungerar.

Fotot ovan tog jag bara för att testa att lägga in bilden i annat program i datorn (Canon EOS tror jag) - och då kunde jag komma åt det som synes.

Hur som helst så blir det väl roligt att hålla på med det här, NÄR DET FUNGERAR. Just nu är jag bara väldigt trött. Det var också lite trixigt att ladda in programvaran som följde med kameran, inte förrän jag hittade nån flärp på sidan av datorn som jag gjorde vet inte vad med, så fungerade det plötsligt. Det är alldeles för mycket tjafs med den här tekniken. Tacka vet jag vedklyven. Ett grepp, sen är det klart.  

Nu lägger jag av med uppgifter för idag. Kl 21 är det Minnenas Television, om en lantbrevbärare som har filmat folk ända sen 1948. Sånt är kul att se.

Imorgon kväll kommer regnet så presenningen ska fram och läggas över veden. Åkklipparen har fått på framdäcket igen.  

På tal om rubriken som kom till av irritation över datorn: Bättre lite skit i hörnen än ett rent helvete, brukar folk säja. Men jag vet inte jag - faktum är att jag skulle önska att jag hade ork att städa i huset, men det är alltid nånting annat som går före - eller är roligare.  

Ny dag i trädgården

Det här fotot heter "Vy från Sego", togs väl i maj/juni. Typiskt nog så är hans gräs kortare än mitt. Här har inte lupinerna kommit upp än. Man ser gärdesgården, det är nog rätt att inte sätta upp en mot Sego också, det skulle se för fyrkantigt ut. Dom här öppna tomterna är väldigt fina, tycker jag. Från mitt gavelfönster på övervåningen är vyn ner mot "Skitvika" nästan afrikansk med den lummiga slyn. Och Segos tomt är som en kuperad golfbana. Kan jag få det att se ut så där också?

Hit kommer rådjuren även på sommaren, vilken idyll. En natt trodde jag att det var en BJÖRN/BJERN som gick nere vid Sego, men det var säkert ett rådjur. En kväll var det slagsmål i skogen där nere, hemska skrikljud, jag gick ner (vad tänkte jag göra, egentligen???) för jag stod inte ut med att höra det där. Nästan framför mig kom utspringande två grävlingar och dom fortsatte uppför hela Skyttevägen och försvann. Phuuu! Jobbigt med naturen. När Mats bodde här mötte han en älg utanför källardörren. Ja men dom bits åtminstone inte. Tror jag. 

Här vimlar av katter. Nyss kom grannens (fd Helsings hus)  ena katt in i köket och drack upp kaffegrädden. Sen kom en stor svart-vit och tog några knaperbönor. Det går åt mycket kattmat, nu är hinken full med bönor igen. "Blötmat" blir det kanske en gång om dagen. Vatten och kaffegrädde till Svarten. 

 



Jaha, nu har jag fikat två gånger och gruvat mig tillräckligt. Ut och klipp!
 

Skärpning!!! och funderingar kring Golfen-99

Så här får det inte se ut. Vädret är fint så nu börjar jag klippa, först på framsidan. Det här fotot togs för ett bra tag sen....Därefter till stan och hämta däcket till åkklipparen.




Inatt tog jag ett foto på månen med den nya kameran. Knäppt (nu var jag rolig). Inställning på full automatik. Månen kommer här så småningom.




Kanske bättre att sova om nätterna, men trots att jag inte jobbar så räcker tiden inte till för allt som jag vill göra. Man får PRIORITERA brukar folk säja då. Nu måste gräset klippas och så ska veden börja röra på sig. Behöver underlag för veden, spanar och ser lastpallar staplade överallt, bland annat på Marmaskogen. På vägen till stan ska jag gå in och fråga om dom är till salu.

Nu pratar dom i radion om Sverigedemokraternas högerextrema förflutna. Ett nytt högerpopulistiskt parti har större chans till riksdagen, säjer dom (Ulf B, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet). Gör jämförelse med Danmark och Norge.
Det jag vet är att "folk" är verkligt f-b på olika saker som sk etablerade partier inte tar hand om på ett vettigt sätt. Det går inte att bara jama om humanism och medkänsla och skrämmas med växande "rasism"! Inte minst mitt eget parti är dåligt på att ta sig an dom här frågorna.

Vi hade några demonstrationer här i Söderhamn på temat antirasism och humanism, jag gick själv med i en av dom. Det var väl bra, men... i valet därefter kom Sverigedemokraterna in i kommunfullmäktige. Söderhamnsvänstern fick också ett mandat, ändå hade dom (utbrytarna från vänsterpartiet) verkligen fått publicitet före valet, dom kallade sig Vägval vänster. Jag var en av dom som bjöds in till det nya partiet, men jag avstod. En av huvudpersonerna då är en notorisk opponent och jag har inget behov av att stå i opposition till allt bara för att känna att jag lever....en av dom andra tongivande har gått in i miljöpartiet. Hm. Hur var det då med den ideologiska ståndpunkten? Vänsterfolk brukar ju kalla miljöpartiet för ett borgerligt parti. Men nu går mp framåt, då gäller det att hoppa på tåget, tänker en och annan radikal. 

Ofta får man höra om vad "ryssar" och andra håller på med på stan - rån, misshandel, våldtäkter, narkotikaförsäljning osv. Och så kommer bärplockarna en gång per år. Jag hör inte ett ljud om dessa verkliga eller inbillade problem från dom som sitter i fullmäktige och inte från andra politiskt aktiva heller. Inte ens från den sverigedemokratiska ledamoten! Alla hukar, tror att det allra farligaste är att PRATA om det. Har ni hört sagan om kejsarens nya kläder? 

PS lite senare. Har klippt framsidan, nu kom ett stort grått moln och skymmer solen. 
Den som vill ha regn, ring mig så tar jag fram klipparen och låtsas att jag ska börja - regngaranti! DS
 

Vid dagens slut:
Däcket är återbördat. Myhr visste inte (heller) varför man gör däck utan slang. Om han inte vet - vem vet då? Bildäcken har en bättre konstruktion, berättade han.

Nya vinterdäck med dubbar till Golfen kostar ca 1000 kr/styck. Jag blir nog tvungen att köpa i år. För övrigt har jag kollat vad det kostar att "rekonditionera" bilen - rengöring inuti 2500 kronor, rengöring o lackbehandling 2900 kronor. Därefter underhåll av lacken 900 kr/år. Motorrengöring skulle jag få på köpet. Frågan är om det inte är värt pengarna. Bilen är misskött nu och den är 9 år gammal. Bra om den håller länge än. Plåtskadan får vara tills vidare, inget hål i lacken. Framrutan byter jag till våren om skadorna inte blir värre innan dess. Det är lite rost vid sidobakrutorna. Stenskott skulle han fylla i vid lackbehandlingen. 
Det är en bra och fin bil. Extra klädsel köpte jag för många år sen, den kan jag sätta på om sätena rengörs först. Ja, så får det nog bli. 

Lyckades fotografera Svarten ikväll. Nästa steg: hur lägger man över bilder till datorn? - Fick även ett häftigt porträtt av Morran då hon låg på rygg på strykbrädan och tittade på världen uppochner.    

Blixt och dunder och bärplockare


Detta är Mister Bister och han sitter framför en parkerad gräsklippare och funderar "ska det va´ så här, gräset kittlar ju under magen när man ska springa mellan träden! Var är matte??? - Förresten, vem ska måla kåken?"

 



Åter ett spektakulärt åskväder idag, det verkade följa Ljusnan och ligga nära oss. Sen ösregnade det igen (på min ved).

Efter lunch på stan var jag bland annat till Hällmyra en sväng. Nu har bärplockareländet börjat igen. En bil fullastad med folk hade på förmiddan kört upp på elljusspåret, Sören försökte att hejda dom. Han blev misshandlad och tillkallade polis.

Nu har jag i flera år retat mig på den där verksamheten, inte för att det är icke-svenskar som plockar bären (ÄR DU RASIST VA??!) utan för att dom fullkomligt dammsuger markerna nära samhällena på bär så att folk utan möjlighet att ta sig längre ut i skogarna inte hinner få några bär. Jag tycker att bäruppköparen som tjänar pengar på det här ska anvisa/skjutsa plockarna längre ut i terrängen. Jag har hört att dom skjutsas till exempel till Gussiskogen, det är ju praktiskt taget mitt i samhället. 
Nedskräpning och annat störande är ett elände. Men allra värst är tendensen till brottslighet. Så - det är väl fler än jag som tänker att det är väl själva f-n att det här ska få fortsätta år efter år. Det skapar irritation och oro. Läste just att Sverigedemokraterna enligt en opionionsmätning har stor chans att komma in i riksdagen vid nästa val.

Jag ska
1) kolla vilka lagregler som gäller för t ex bulgarer som vill arbeta i Sverige (eller är dom turister? eller är det "den öppna arbetsmarknaden inom EU" som gäller?) 
2) kolla om den aktuelle bäruppköparen har näringsförbud eller inte. 

Mycket riktigt kommer en del av medlemmarna i Djurskyddet Hoppet att kräva styrelsens avgång och begära ett extra årsmöte för val av ny styrelse. Jag fick telefonsamtal om detta idag. Jag och en person till är valberedare. 

                        På himlen syns en klart lysande stjärna - aftonstjärnan? Godnatt.

  
 


Dagens uppgift: däck



Krollilja - fotograferad av Alex på testrundan.


Förutom allt annat var jag igår till Myhrs och lämnade in däcket till åkgräsklipparen. Han (Myhr antar jag) bara snappade åt sig däcket och sa "men du kan inte få det förrän i morgon". Oj då, jag som inte ens tagit ut klipparen än.... Vi var överens om att det ska in en slang i däcket. Jag, som är helt rudis på såna där saker, fattar inte över huvud taget varför det inte är slang i redan från början? Kan nån förklara?
Av ovanstående foto kan man förstå att klipparen måste igång. Men bina har haft ett fint drag på vitklöver i alla fall!
 
När jag skulle åka från Myhrs fick jag se en skylt där det stod Wantiken. En öppen dörr och där inne en massa grejor. Ett himmelrike för sakletare. En stor och sval lokal och där inne satt Viveka (Enqvist) som bott på gamla Väster i villa nära Kvarnen. Vi pratade om Väster. Kul! Nu har jag träffat flera gamla västerbor - och min idé om att göra en studiecirkel om Väster för att ta fram dokumentation/bilder och skriva dyker upp då och då. Det gör man ju i alla byar nu för tiden! 

Viveka påminde mig om saker som ligger långt bak i huvudet, personer och miljöer. Torne Rösth har fotograferat området före rivningen på 60-talet och hade en utställning på Kvarnen på 70-talet. Genom Birgitta Lillan Marcusson har jag köpt ett inramat foto som föreställer porten på Oxtorgsgatan 6. Man känner doften när man tittat på fotot....Jag har i åratal tänkt kontakta Rösth. Nu borde jag ha tid!   
Undrar om jag kan hitta bilder från Väster och lägga in här. Ska försöka ordna det.
- Dags att starta för tidig lunch i stan med en fd kollega.

En sån dag! (sa Olle i Pistvakt)

Äntligen landat med kaffe och jordgubbar med grädde. Det har varit ett snärj hela dagen, knappt haft tid att äta. Eftersom jag ska undvika kolhydrater blev det lite kris ute på stan när jag blev svimfärdig av hunger - det blev tre knäppkorvar och en Loka från ICA Alen. Gott? Nej. Den där korven som jag vanligen gillar kändes inte alls nåt vidare nu. Jag har blivit van vid rent kött. Low Carb High Fat-dieten innebär god och fet mat av rena råvaror. Inga halvfabrikat, ingen korv. Ikväll åt jag en omelett med mycket smör och ädelost. Nu alltså jordgubbar med vispgrädde. Jo du!

Efter lunch var det dags för tandhygienisten. Där satt jag och väntade..och väntade...och väntade...hann läsa mycket i en bok om Carl Larsson (otroliga akvareller han gjorde). 20 minuter efter utsatt tid började jag att leta folk. Dom satt på uteplatsen och pratade! Men vadå? Privata vårdgivare brukar ju berätta hur kundorienterade dom är. Den här tandläkaren arbetade tidigare i folktandvården. Det gick bra till slut - i den mån man kan säja "bra" om det som tandhygienister gör med en. Jag har bett dom att kalla in mig varje halvår. Har ingen lust att tappa tänder. Det räcker med allt annat man tappar.... 

Var till Variant och hämtade ut kameran som redan kommit. Alex var där så vi packade upp den tillsammans. Ikväll har hon hjälpt mig att komma igång, mycke gremeljer på den där... tjock handbok. Härlig manick i alla fall! Det ska verkligen bli roligt att börja använda den. Det kommer att bli många bilder på bloggen. Här kommer jag att lägga in det första fotot, ett test med fokus på Alex till höger i bild.  Minneskortet gör att man kan lagra 800 foton i kameran, sa Alex.

Var på kvällsmöte med Djurskyddet Hoppet. Tyvärr är det mycket konflikter kring verksamheten. Svårt att se vad det beror på men mitt tips är att arbetet och ansvaret behöver organiseras upp. Här har vi att göra med mycket engagerade människor och djurvänner, det är klart att det kan bli heta känslor. Sven-Olof Larsson skötte mötet och jag skrev protokoll. Det blir extra stämma med fyllnadsval till styrelsen. Men ännu mer troligt är att medlemmar kommer att begära byte av hela styrelsen. Vi får se hur det går. Hur som helst - det är en jobbig situation med karantän pga kattpest och det är inte många som jobbar med katterna. 

Hit kommer katten Svarten och äter minst en gång per dag. I vintras upptäckte jag honom under fågelmaten, där han åt ostkanter som jag lagt ut åt fåglarna. Han var mager, skygg och pälsen såg inte bra ut. Troligen bodde han i uthuset. Sen dess har jag matat honom och nu är han blank och stark och jobbig för mina katter - han bevakar ju sitt revir inklusive matstället. Han har en skada vid svansroten och ganska mycket revor i öronen och på nosen. Okastrerad förstås. Nu ska jag fotografera honom och sätta upp anslag med efterlysning av ägare. Även lägga in honom på Hoppets hemsida. Här kommer jag senare att lägga in foto på Svarten

Som grädde på moset denna dag har Kuriren en artikel från Stenbacken - en viss dam framträder och klagar på hur dåligt det varit på Stenbacken "det senaste året". Ojoj, tidningarna tar vad som helst för att få lite sälta i texten. Ingen kan gå ut offentligt med hur det förhåller sig med olika saker på Stenbacken, det handlar ju nästan alltid om personfrågor. På Stenbacken gäller sekretessbestämmelser. Åtminstone jag tänker leva upp till sekretesskravet. 

Alexandra har det tråkigt på dagarna. Undrar om hon vill läsa "Kvinnor som slår följe med vargarna" av Clarissa Pinkola Estés, en kultbok på över 400 sidor, i så fall får hon låna den av mig. Den är nog intressant men det är en bragd att läsa all denna text.   

Om man tycker om att cykla så har jag ett tips om en FIN CYKELLED, kolla här:



Natti!

Djurskyddet Hoppet - bli medlem, ge stöd! bankgiro 287-7322





Alla katter har det inte lika bra som Pelle och Pysan.

Djurskyddet Hoppet bildades för drygt ett år sedan och flyttade snart in på Flygstaden, i F15s gamla hundstallar. Idag är lokalerna fint inredda och funktionella. Många katter har fått nya hem genom djurskyddet. Det har även funnits en och annan hund där för omplacering eller i pensionat. 

Djurskyddet Sverige besökte Hoppet vid ettårsjubileet. Hoppet, som är anslutet till riksorganisationen, fick då mycket beröm.

Det finns väldigt många hemlösa katter och dom far mycket illa och dukar under av svält och köld om dom inte tas om hand. Under många år har man från olika håll försökt att påverka riksdagsledamöter för att få fram en lagstiftning - att katter ska märkas och registreras. Det skulle innebära att ägarna på ett helt annat sätt tvingas ta ansvar för sina husdjur. Kastrering och vaccinering är andra viktiga saker.

Hittills har vi som bekant inte fått någon lagstiftning. Det vanligaste argumentet emot lagar på området är att det skulle vara så svårt att kontrollera att lagen efterföljs. Jag tycker inte att det argumentet håller. Lagar är också till för att markera hur saker ska gå till i samhället. Massor av brott begås utan att man hinner kontrollera och lagföra.....ta till exempel trafikreglerna, hur stor andel av trafikförseelser och trafikbrott upptäcks? Just det - en liten andel. Men ingen kommer på tanken att man ska ta bort lagstiftningen av den anledningen!

Till höger på bloggen finns en länk till Hoppet.             





  

Stenbackens boende- och arbetskooperativ








Hade just ett trevligt samtal med Stenbacken. Jag har några foton därifrån, bland annat över parkeringen och en boende som städar....han är för övrigt en mycket duktig person och nyttig för Stenbacken. Ska skicka bilden till honom. Stenbacken har nu ett växthus som sonen Mats har byggt, den tidigare styrelsen var klok nog att anslå pengar till detta - men det mesta har inte kostat något. I växthuset kan man driva upp plantor som sedan sätts ut på gården. Tack för bygget, Mats. Ryggskottet fick du som bonus.

Sjukvårdspolitik! suck - eller DILLPION

Sid 4 ur Kuriren 090713  - kommer senare....
ShKuriren 090713 om läkare.pdf

Efter bara nåt dygn med blogg får jag impulsen att skriva om en politisk fråga. Jag som tänkte "hålla rent" från sånt på bloggen... Politik o politik...det handlar - som det brukar göra - om en sakfråga. Jag passar nu på att testa hur man lägger in en länk eller lägger in annat än Mina dokument, Alex får hjälpa mig om det inte fungerar. Det gäller en helsida ur Söderhamns-Kuriren igår, sid 4, om hur en yrkesgrupp får diktera villkoren på sina arbetsplatser och hur arbetsgivaren fegar ur år efter år. Jag tror man kan spara sidor ur tidningen, i så fall lägger jag in den här sen. 

Så här har det låtit i alla år som jag var landstingsledamot (t o m år 2006). Och cheferna på toppen vågade inte konfrontera läkarkåren. Troligen därför att dom inte kände stöd från den politiska nivån.
Fortfarande kan läkarskrået prioritera sina egna villkor framför patienterna, om dom vill. Och fortfarande betalar landstingen oerhörda pengar - skattepengar som vi skickar in - för sk stafettläkare/hyrläkare. Läkare kan kuska runt i landet som några slags gårdfarihandlare och sälja sin tjänster till ett mycket högre pris än på reguljära tjänster. Det drar mycket stora pengar från redan ansträngda sjukvårdsverksamheter. 

När jag tog upp detta vid åtskilliga tillfällen fick jag höra att "det är läkarbrist", underförstått att man måste acceptera att det är "läkarnas marknad". Då kollade jag detta - ja visst, för det första har vi mycket lågt antal patientbesök per läkare i Sverige, dessutom har vi troligen inte tillräckligt många utbildningsplatser. Med andra ord gör läkarna ofta fel saker på sitt jobb. När frågan om antal utbildningsplatser var aktuell för några år sedan (säkert mer än 10 år sen) så motsatte sig läkarföreningen (läkarnas fack) en utökning. Du som läser det här - du får EN chans att gissa varför!  

Nu jamas det igen, Aina Wigren går ut och är f-b. Hon är en juste person, det vet jag. Det är typiskt att hon går ut först när hon är pensionerad. Så fungerar tydligen det här systemet. Kolla t ex hur divisionschefen Roger O Nilsson skickat ut mail till anställda om hur dom får prata offentligt....det blev tyst om det där, undrar om det var olagligt av Roger? Allt sådant är en björntjänst till offentligt bedriven sjukvård. Det finns något som heter "meddelarrättighet" eller liknande - offentligt anställda har rätt att berätta offentligt om verksamheten. Det finns lagförslag om att detta ska gälla även inom privat driven sjukvård, äldrevård etc. Vet inte om det har fattats beslut eller inte. Hur som helst är det nödvändigt!

Tack för ordet. Jag kunde bara inte låta bli.

Ännu inte lyckats med tidningssidan, det måste bli en länk. Kanske tills vidare roligare med en DILLPION  från trädgården i juni....


 

Mycket ved blev det....

Vedkap och vedklyv.....och en stor vedhög. Men jag har inte gjort det själv, veden är köpt kapad och klar. 390 kr/kubikmeter inklusive luft mellan klabbarna. Om man köper okapat är det billigare och ingen luft emellan, mindre än hälften av priset för färdig ved.
Nu ska veden travas och/eller bäras in. Typiskt att det HÄLLREGNAR stup i ett när veden legat och torkat och blivit så fin. Idag kom det plötsligt en fruktansvärd åskknall ovanför huset - ur med alla kontakter! Sen hällde regnet ner.


Tiger i svartvitt

Vill nog publicera Tiger också, som är halvsyskon till Strimma Lovisa och ca ett år äldre. Alex fotograferade både Strimma L och Tiger när hon testade sin nya kamera. Här kommer han, tuffingen:


 

Ny kamera

Har just beställt en systemkamera samt två minneskort - ett till Alex. Nu ska det bli bilder på bloggen! Det blir blommor och bin, och katter.
Det finns lite bilder som tagits med kompaktkamera, till exempel nu i helgen - efter stormen. Två sälgträd har knäckts och en stam ligger över en av bikuporna. Bara tur att det gick bra. Jag bad om hjälp av en fd skogsarbetare, Sören. Han bedömde att stammen kunde ligga kvar tills vidare (eller om han fruktade bina, som tydligen var på gång att svärma....). Istället blev det fällning av gammalt körsbärsträd samt grovbeskärning av äppelträd. Tack! 
 

Strimma Lovisa

Min bloggs första bild som Alexandra tog, med nya kameran. Kolla in svansen till höger!




Välkommen till min nya blogg!

Nu när jag kommit igång kan jag väl skriva några ord här och lägga in någon typisk bild från trädgården.

Min blogg kommer framför allt att handla om växter och djur. Den blir mest till för min egen skull, som en rolig form av dagbok/minnesanteckning.

Sen blir den nog bra för att avreagera sig på också, har jag märkt (se om Sjukvårdspolitik! usch). Jag blir så j-a f-b ibland. Man tar sig för pannan och undrar hur frustrationen ska tas om hand - långpromenad i snöstorm, hugga ved med yxa, gräva jättehål i jorden eller vad....nu har jag bloggen. Men det ska inte bli en vana. Dom flesta ämnena är inte värda energin som går åt.

Nej, jag vill hålla på med djuren (katterna, bina och alla andra djur som eventuellt behöver mig - just nu Svarten, vems är han???), trädgården och veden.
Läsa, se lite bra TV (Det nya landet, t ex), äta god mat (LCHF - det ska jag skriva om sen) och så småningom träna kondition och styrka. Utan kondition och styrka orkar man inte med hus och trädgård och allt annat roligt.
Ja då kör vi!

Detta är uthuset i Marma. På insidan är det bara bråte och sågspån. Kan bli fint nån gång i framtiden, kanske honungsrum.




RSS 2.0